Hight Resolution Remote Sensing vanuit de lucht biedt vele voordelen ten opzichte van andere Remote en Close Sensing platforms.  Zo kunnen we in een korte tijd vele hectaren vliegen en hebben we geen last van bewolking zoals bij satellieten het geval is, en kunnen we beter inzicht geven in gewasvariatie en biodiversiteit door de hoge Resolutie van onze sensoren. Voorts hebben we een 100% overlap in de beelden zodat Ieder klein detail haarscherp in beeld is.

Wij hebben een landelijke dekking in heel NL en vliegen vanaf ons vliegveld in Zierikzee provincie Zeeland. We vliegen altijd met 2 personen waardoor er volledig aandacht is voor het besturen van de helicopter en de bediening van de camera-sensoren en kunnen de onderliggende percelen gelijk monitoren. Hierdoor kunnen we sneller anticiperen op eventuele onregelmatigheden. het is dan ook mogelijk tijdens de vlucht al een foto te sturen naar een mobiele telefoon met eventuele bijzonderheden....

In tegenstelling tot andere luchtvaartuigen vliegt een helicopter stabieler vanwege zijn rotorbladen. In de lucht heeft men namelijk te maken met verschillende luchtstromen, die van invloed zijn op de vleugelprofielen en de beweging van een luchtvaartuig. De rotorbladen van de helicopter hebben hier minder last van doordat deze zich door de luchtstromen heen slaan. Hierdoor blijft de helicopter met de camera's zelfs in een stevige wind stabiel. Dit komt dan ook ten goede aan de beelden en maakt hem dan ook uitermate geschikt en betrouwbaar voor Remote Sensing vanuit de lucht.

 

Wij hebben in 2013 met een drone gevlogen maar deze is voor onze werkzaamheden niet efficient. Zo is het draagvermogen van een drone dusdanig klein dat deze geen geavanceerde camera kan dragen zonder daarvoor te moeten in leveren op de vliegtijd en of hoogte.. Drones vliegen met compacte camera's/sensoren met een lagere resolutie (Standaard). Daardoor is de capaciteit het gebruik in band breedtes relatief klein en te beperkt in de mogelijkheden van Remote Sensing. Ook de regelgeving,vergunning en gebieds beperkende vliegmogelijkheden en de actieradius in vliegtijd zijn een struikelblok,waarom wij dus met een helicopter vliegen. Wij zeggen niet dat het vliegen met een drone slecht is, maar voor de vele hectares die wij scannen voor onze deelnemers beperkend in zijn mogelijkheden. Met de helicopter is het nu bellen.. en al kort erna vliegen, zonder al deze rompslomp. Natuurlijk proberen we onze vluchten zo efficient in te vullen met meerder telers in de regio.